VIOLENŢA ÎN FAMILIE ŞI CERTIFICATUL MEDICO-LEGAL

Actele de violență comise împotriva membrilor de familie se pedepsesc mai grav decât cele comise împotriva unor alte persoane, însă în cazul în care ele sunt comise, ele trebuie dovedite și reclamate cât mai repede, pentru a se evita repetarea lor.

Cele mai des întâlnite infracțiuni contra integrității corporale sau sănătății, comise inclusiv împotriva membrilor de familie, sunt: lovirea sau alte violențe, respectiv vătămarea corporală.
Distincția între aceste două infracțiuni este dată de numărul de zile de îngrijiri medicale necesare pentru însănătoșire.

Astfel, dacă actele de violență cauzează vătămări care necesită până la 90 de zile de îngrijiri medicale, suntem în prezența infracțiunii de loviri sau alte violențe, care se pedepsește cu închisoare între 3 luni și 5 ani, sau cu amendă. Dacă sunt necesare mai multe zile, sau dacă se produce o infirmitate, un prejudiciu estetic grav și permanent, avortul, sau se pune în pericol viața persoanei, suntem în prezența infracțiunii de vătămare corporală, care se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Dacă aceste fapte sunt comise împotriva membrilor de familie, pedeapsa maximă crește cu o pătrime. De asemenea, în această situație urmărirea penală poate începe și din oficiu, nefiind condiționată de formularea unei plângeri prealabile de către persoana vătămată.
Numărul de zile de îngrijiri medicale se stabilește printr-un certificat medico-legal, care este emis de către instituțiile medico-legale din toată țara (pentru adresa instituțiilor din fiecare oraș, consultați http://www.legmed.ro/?doc=1237818506).
Persoana care este victima unor acte de violență trebuie să se adreseze instituiției medico-legale pentru a obține certificatul, iar ulterior să sesizeze organele de poliție sau parchetul competent. Este important de știut că obținerea certificatului medico-legal nu echivalează cu formularea unei plângeri penale: odată obținut, certificatul medico-legal va fi depus la poliție sau parchet împreună cu plângerea penală, atunci când aceasta va fi formulată.
Este indicat să se obțină un certificat medico-legal într-un timp cât mai scurt, și chiar dacă victima nu intenționează să formuleze plângere penală. În momentul în care urmele violenței dispar, victima nu mai poate dovedi agresiunea dacă nu a obținut acest certificat. De asemenea, dacă victima s-a prezentat sau a fost condusă la urgențe, sau internată în spital, este important să se păstreze toate actele medicale care se primesc de la unitatea medicală.
Toate aceste demersuri sunt importante pentru ca actele de violență să nu rămână nedescoperite sau nedovedite, deoarece numai prin urmărirea și sancționarea făptuitorilor se poate evita repetarea acestor fapte.

Ai nevoie de ajutor sau ai o întrebare?
Conteactează-ne!