Adăpost

Adăpost

Adăposturile şi centrele de recuperare destinate cauzei violenţei domestice joacă un rol critic în asigurarea sprijinului şi siguranţei victimelor şi familiilor acestora. Adăposturile sunt deosebit de importante pentru victimele care nu au acces la alte resurse, sau care simt că nu au un alt loc sigur în care se pot refugia.

Conform recensământului din anul 2002, în Cluj-Napoca locuiau 318.000 de oameni, iar în judeţ peste 700.000, ceea ce înseamnă că, în conformitate cu recomandările europene, ar fi necesar un număr de 31.8 locuri în centre rezidenţiale pentru victime ale violenţei domestice, numai pentru oraşul Cluj-Napoca.

Proiectul de faţă propune soluţionarea problemelor de adăpostire, asigurare de servicii de consiliere psihologică, psihoterapie şi terapie de grup de suport, precum şi asistenţă socială şi juridică pentru victimele violenţei domestice din judeţul Cluj, propunându-şi să le ofere acestora suportul de care au nevoie cu servicii integrate şi specializate.

Centrul de Recuperare– nu este doar un loc în care victimele violenţei în familie se ascund de agresori. Centrul de Recuperare împreună cu Centrul de Consiliere formează un loc unde acestea primesc sfaturi, învaţă să îşi depăşească problemele și temerile, redevin oameni puternici, capabili să pornească o viață nouă și să zâmbească din nou.

Centrul de recuperare va funcţiona conform Standardelor pentru serviciile de asistenţă socială acordate în centrele de recuperare pentru victimele violenţei în familie, denumite în continuare centre de recuperare, prevăzute de ORDIN Nr. 383 din 12 iulie 2004, în baza unui regulament intern care prevede reguli clare de utilizare a spaţiului şi bunurilor puse la dispoziţie, a menţinerii confidenţialităţii locaţiei centrului, a drepturilor şi a obligaţiilor beneficiarilor şi normele de lucru interne ale asociaţiei.

Centrul rezidenţial (Adăpost) este complet mobilat și utilat si oferă victimelor violenţei în familie- femei și copii – posibilitatea de a fi cazaţi pe o perioadă determinată, în funcţie de nevoile fiecăreia. Capacitatea Centrului rezidenţial este de 6 locuri pentru femei şi 6 locuri pentru copii acestora. Toate persoanele cazate în acest Centru beneficiază de imbrăcăminte, iar copiii au amenajat şi un loc de joacă. Găzduirea temporară în acest Centru le va permite victimelor să facă demersurile necesare pentru a obţine un ordin de protecţie sau evacuarea agresorului din domiciliul comun, înainte de a reveni acasă.

Ai nevoie de ajutor sau ai o întrebare?
Contactează-ne!